Voorbeelden

Op deze pagina laten we een aantal voorbeelden zien van thermografische opnamen waar de verschillende problemen goed in beeld zijn gebracht. Op het moment dat er bij de opname een conclusie is gezet betekent dit dat aanvullend onderzoek heeft uitgewezen dat de conclusie juist is.

Rugproblemen:

blokkades in de wervelkolom

blokkades in de wervelkolom

 

Blokkades in de wervelkolom zijn de meest voorkomende problemen welke wij bij paarden tegenkomen. Deze blokkades kunnen er al van jongs af aan inzitten en veroorzaken secundaire problemen

 

 

 

artrose in de rug

artrose in de rug

 

Op de opname hiernaast zien we een reactie welke het vermoeden gaf dat er hier sprake kon zijn van artrose in de wervelkolom. Nader röntgenonderzoek heeft aangetoond dat deze aanname correct was.

 

 

 

 

kissing spine

Kissing Spine

 

Deze opname toont een felle spot welke over meerdere wervels gaat. De verdenking hier was Kissing Spines, hetgeen met röntgenopname is bevestigd.

 

 

 

 

 

Beenproblemen:

artrosen in de onderbenen

artrose in de onderbenen

 

Bij dit paard zien we veel warmte uitstraling in het gebied onder de kogel. Het vermoeden van artrose is middels een röntgenopname aangetoond.

 

 

 

 

 

peesproblemen

peesblessure in het linker voorbeen

 

 

Op deze opname zien we een forse reactie in het linker voorbeen. Echo onderzoek heeft uitgewezen dat hier sprake was van een beschadiging van de pees.

 

 

 

 

 

opkomende interosseus (tussenpees) blessure

opkomende interosseus (tussenpees) blessure

ligament

stagnatie in de doorbloeding van het rechtervoorbeen

 

In deze opname zien we een opkomende blessure van de tussenpees. Met thermografie kunnen we dergelijke blessures al in een heel vroeg stadium opsporen, vaak voordat de blessure zich gaat openbaren

 

 

 

 

 

In deze opname zien we dat de doorbloeding van het rechter voorbeen fors achterblijft bij het linker voorbeen. Veelal zien we een struikelgedrag bij paarden met een dergelijk probleem.

 

 

 

 

 

Borst :

thoraxproblemen 3

blokkade in de Thorax (CTO) met een verdraaiing in de eerste ribboog

 

 

Een veelvoorkomend probleem is een blokkade in de thorax. Alleen met thermografisch onderzoek is dit probleem in beeld te brengen en blijkt de aanjager te zijn van problemen elders in het lichaam. Voor het oplossen van dit probleem hebben wij met een aantal behandelaars een specifieke behandelmethode ontwikkeld.

 

 

LATERAAL

gevolgen van een vastzittende thorax

 

De gevolgen van een vastzittende thorax zien we op deze opname heel duidelijk. In de schouder- en halsspieren zien we extreem veel reactie wat zal leiden tot verkramping en uiteindelijk tot totale verzuring.

 

 

 

 

PAMO opname halswervels

halswervelblokkades en verstoring in het spijsverteringssysteem

Op deze opname zien we reacties in de halswervels welke geblokkeerd blijken te zijn. verder zien we forse reacties in de flank welke duiden op problemen in het spijsverteringssysteem en door de blokkade in het heiligbeen zien we een verminderde doorbloeding in de Gluteus regio ontstaan. Dit laatste kan leiden tot atrofie in die spieren als de blokkades niet op tijd worden opgelost

 

 

Door de blokkade in de schoft zien we verder dat de doorbloeding in de voorbenen ( met name rechtsvoor ) ver achterblijft.

Opleiding tot Thermograaf

Het beoordelen van de beelden vraagt veel kennis van de anatomie en is iets wat je door veel ervaring op te doen kunt leren. In 2010 ben ik een opleidingscentrum gestart waar wij studenten in 2 jaar opleiden tot zelfstandig thermograaf. Op de speciale website www.icetd.com vindt je hier meer informatie over.